söndag 23 januari 2011

Båt och bad

Alice gillar båtar. Vi såg en traditionell blåmålad fiskebåt när vi gick längs havet en dag. Dessutom såg vi några som badade. Alla malteser som gick förbi skakade på huvudet och sa ”bada på vintern, är de inte kloka!”. Ja, sickna galningar. Det är ju bara 18 grader i havet.

Ingrid 5 månader

Den 19e januari fyllde Ingrid fem månader. Tänk vad tiden har gått fort, och att Ingrid har etablerat sig som en sån självklar del av familjen! Ingrid och mamma Sara firade med att sitta en stund tillsammans på en bänk vid havet. Vi ammade och pratade om vår tid tillsammans.

PS: De senaste inläggen har nu uppdaterats med bilder! DS.

Fyra damer, en bänk, många duvor och ett bus

När vi gick hem från förskolan häromdagen så såg Alice ett tillfälle till ett förstklassigt bus. Fyra damer satt på en bänk omgiven av massor av duvor. Hon började illmarigt springa ditåt, men så reste sig en av damerna och skrämde duvorna själv och Alice vände och sprang tillbaka!

onsdag 19 januari 2011

På väg från förskolan

Alice verkar trivas mycket bra på förskolan. Skönt! På promenaden dit brukar vi gå ganska fort, och Alice springer nästan hela vägen. Vi stannar bara och tittar på en farbror som morgonbadar och gör gymnastik. Förresten så inleder Alice varje promenad med att utbrista "Vilket härligt, HÄRLIGT väder!". Hon njuter verkligen av att bara behöva ha på sig en kofta eller en fleecejacka och inte behöva ha mössa, vantar och allt det andra.

På hemvägen har vi mer tid på oss och kan se på alla byggkranar, på grävskopor och betongblandare på vår gata, på fiskegubbar som har klättrat upp på klipporna och satt sig, på glasskioskerna och så letar vi efter "vår" sädesärla förstås. Så hejar vi på de som står och säljer rundturer och annat till turisterna, och säger något om vädret. Vi brukar leka lite vid en staty som heter "White Shadows", balansera på staketkanten och se på vågorna som slår mot klipporna.

tisdag 18 januari 2011

Fina framsteg

Det händer mycket här på Malta! Igår så visade Ingrid att hon nu plötsligt inte bara kan vända sig från rygg till mage, utan också på något sätt förflytta sig över golvet. Hon tar liksom spjärn med armar och ben och kommer framåt litegrann. Hon övar mycket på att sitta själv också, och kan nu nästan sitta.
Här en bild på Ingrid som njuter av ett bad i sitt nya fina sittbadkar:  
Alice kan klä på sig alla kläderna och skorna själv, och har idag överraskat oss med att rita sin första gubbe!

Lekkamrater

Idag efter förskolan så gick vi till en lekplats lite längre bort ihop med Alice klasskamrater Emelie och Linn, samt Linns storebror Ed. Deras mammor Anna och Sara var också med. Alice var väldigt glad över att få leka med de här roliga barnen - fast sen så råkade Ed knuffa Alice när de sprang så hon ramlade och slog sig ganska ordentligt i pannan och på knäna. Då gick vi hem istället och tog igen oss med lite Pippifilm. Nu verkar allt vara bra igen.

En trevlig helg

Vi hade en väldigt trevlig helg! På lördagen fick vi besök av våra "landlords", dvs paret vi hyr vår lägenhet av. De verkade väldigt snälla, och erbjöd sig att skjutsa Sara för att handla barnsäng osv som vi fortfarande inte har fått tag på.
Sedan gick vi till blomstermannen som står med sin pickup på ett torg i närheten varje lördag och säljer egenodlade blommor. Det verkar vara enda sättet att köpa blommor här i trakten, så alla vallfärdar till honom. Alice fick en fin nejlika av den snälle farbrorn!

På söndagen tog vi en liten färja över viken till Valletta. Alice njöt i fulla drag av att sitta uppe på däck och spana efter fiskar. Lite väl nära kanten tyckte hennes föräldrar... men det gick bra! Valletta är som en gammal sagostad, med väldigt branta spikraka gator och gränder och massor med gröna utsirade balkonger som är typiska för Malta.

Undrar vad den här skylten betyder? Det stod en fin bild parkerad framför den iallafall!

Alice som har slutat sova middag somnade iallafall i solskenet, men fick en smarrig glass när vi kommit tillbaka till vår sida viken.

lördag 15 januari 2011

Storm, sädesärla och skön stil

I torsdags då vi gick till förskolan så var det storm över havet. Vågorna skummade och slog upp över klipporna så vi fick saltstänk i ansiktet. På hemvägen såg vi en liten sädesärla som sprang precis längs med havskanten och letade mat. När vågorna kom så pilade den snabbt iväg precis i kanten av vattnet. Alice skrattade så hon kiknade. När vi pratade om att fågeln nog var svensk och brukade bo i farmor och farfars trädgård på sommaren så tänkte hon att den nog hade flugit efter vårt flygplan på vägen till Malta.
(För övrigt så känns det ju som en sak man som förälder hittar på för att roa sin telning att den pyttelilla fågeln skulle ha flugit hela vägen från Sverige - fast såvitt jag vet är ju det som låter helt osannolikt faktiskt sant! HUR kan det gå till? Sedan är det ju tyvärr så att den stora nationalsporten på Malta är fågeljakt. Otack är världens lön. Man har flugit flera hundra mil - bara för att bli pepprad av någon uttråkad helgjägare...)
Alice verkar fortfarande trivas bra på förskolan. Det känns så stort att stå och göra matsäck för "the snack meal" som de äter kl. 10, efter gemensam bordsbön förstås... Hon är väldigt fascinerad av det här med att alla pratar engelska. Vid middagen idag testade hon ordet "look" och hur det kunde kombineras med olika andra ord.

När vi var på lekplatsen en eftermiddag så hade Ingrid en hyfsat skön stil!

onsdag 12 januari 2011

Nikki's nursery

Igår gick Alice, Ingrid och jag (Sara) för första gången till Nikki's nursery för att hälsa på. Det är alltså Alice nya internationella förskola, ungefär 15 minuters promenad från där vi bor. Barnen kommer från en mängd olika länder. Vi blev rundvisade av miss Nikki som är den vänliga förståndarinnan, och satt sen och pratade lite med henne. Jag berättade att det kanske skulle ta ett tag att skola in Alice eftersom det hade varit lite problematiskt på förskolan i Sverige. Miss Nikki förklarade att här så fick man inte vara med själv som förälder, utan man lämnade barnen en kort stund först och förlängde allteftersom. Jag bävade inför tanken och såg framför mig en förtvivlat skrikande Alice som inte ville vara själv på förskolan...

När vi sedan sa adjö till miss Nikki och skulle gå så blev Alice ledsen. Jag förstod till slut att det var för att hon ville stanna kvar! Hon tog miss Nikkis hand och gick in själv till de andra barnen. Jag tappade hakan! Hur är det möjligt, när vi knappt lämnat en enda gång på den gamla förskolan utan gråt??

Idag onsdag har Alice haft sin första riktiga dag hos miss Susan som är Alice fröken. Turligt nog så pratar hon lite svenska efter att ha bott i Norrköping av alla ställen i 8 år! Vi hade kommit överens om att Alice skulle var där 1 timma första dagen, men Alice ville inte gå då jag kom för att hämta henne så hon fick vara kvar lite längre. I klassen som består av ca 10 3-åringar finns också de svenska flickorna Emelie och Linn.

Med andra ord: Förskolan verkar så här långt vara en succé!!

Fina systrar

Alice och Ingrid verkar tycka så bra om varandra. Ingrid lyser som en sol när Alice skojar med henne. Här är några nytagna bilder på raringarna.
Ta da! Så här glad blir jag när jag precis har snurrat runt från rygg till mage.

Alice brukar sitta brevid mamma Sara när hon ammar Ingrid. Alice ammar dockan Fifi, eller ibland Hunden. Sen lägger hon dockan kärleksfullt mot axeln och ser till att hon rapar.

tisdag 11 januari 2011

Inga stilettklackar tack!

På den fina lekplatsen vi har utanför dörren står en skylt om att det är förbjudet att ha stilettklackar på sig på lekplatsen. Jag antar att det är för att de har täckt hela lekplatsen med en slags mjuk matta som verkar ömtålig. Men varför sätta upp skylten?! Vem har stilettklackar på en lekplats?!

Vi fick svaret på denna fråga igår söndag, då lekplatsen plötsligt blev helt svart av folk som hade varit i kyrkan och sedan tog med sina telningar till Qui Si Sana. Alla mammor hade piffigt hår, massa smink, tjusiga kläder och stövlar med skyhöga stilettklackar. De fick vackert hålla sig utanför mattan, för det fanns en säkerhetsvakt som såg till att allt gick rätt till.

De maltesiska barnen hade välstrukna blusar och skjortor och lackskor och såg ut som små tanter och farbröder. Inga funktionskläder här inte!

lördag 8 januari 2011

En fredag på Malta

Igår, fredag, var första vanliga vardagen på Malta. Hela familjen Björk promenerade iväg i solskenet för att Alice skulle besöka sin förskola; Nikki's nursery, för första gången. Alice har på sig sin "faster Cecilia-jacka" och är fortfarande mycket nöjd över det HÄRLIGA vädret! Det visade sig dock att förskolan fortfarande har julstängt, så pappa David fick gå till jobbet och Alice, Ingrid och mamma Sara fick roa sig själva istället. Vi gick en promenad längs havet och beundrade det turkosfärgade vattnet. Alice hittade en ramp så att vi kom ner till vattnet. Sen satte vi oss på en uteservering och åt glass (Alice) och kaffe och liten söt äppelpaj (Sara). Ingrid sov mest.Efter lite mer promenerande och matinköp på Scottys Supermarket (där de i köttdisken hade hela flådda kaniner - jag ledde snabbt bort Alice...) så gick vi hem och åt mat, på Alice begäran på balkongen. Det här var GOTT sa Alice om pasta med bacon och paprika. Ingrid var mycket nöjd, antagligen för att hon nu på Malta har visat att hon kan vända sig från rygg till mage och tillbaka igen! Dessutom så kan hon ta tag i sina fötter och har överraskat sina föräldrar med att kunna hugga tag i saker på matbordet. Efter lite fixande hemma så gick vi ut till den fantastiska nyinvigda lekplatsen som ligger precis utanför dörren. Alice gillade först gungorna bäst, men sen hittade hon klättersaker och rutschkanor och lekte mest där. Det fanns många barn av olika nationaliteter. Sen gick vi hem och inväntade pappa Davids hemkomst. Han hade med sig wokmat, mums!

fredag 7 januari 2011

På plats på Malta

Nu har vi äntligen kommit på plats! Efter mycket slit med packande och
fixande är vi nu bosatta på Malta. Alice & Ingrid verkar stortrivas så
här långt. Alice sprang igår i solen nedför promenaden och kvittrade
"vi är på Malta, jag behöver inte overallen".